چای سفید لطیف ترین چای هاست. تلخ نیست، طعم ملایم و شیرین دارد. بیشتر در استان فوجیان چین تولید می شود و محصول بهاره و چین اول است. چای سفید در مقایسه با دیگر انواع چای مانند چای سبز و سیاه از مقدار بسیار بیشتری آنتیاکسیدان برخوردار است از این رو دارای خواص درمانی بسیاری است.
در اصل چای سفید، جوانههای گیاه چای است؛ یعنی قبل از باز شدن و شکوفا شدن برگ چای، جوانه آن را که یک غلاف کرکدار نقرهای دارد، میچینند.
چای سفید همانند چای سبز تولید شده از برگ های گیاه “کاملیا سینسیس” است.
در فرآیند تخمیر (از زمانی که برگ چای چیده میشود تا زمانی که در معرض هوا قرار میگیرد و تخمیر میشود) تغییراتی در ترکیبات چای رخ میدهد؛ به طوری که مقدار کافئین در چای سبز و سفید به میزان چشم گیری کاهش می یابد.
پلیفنولهایی که در چای سبز به مقدار زیادتری وجود دارند در چای سیاه بسیار کم هستند که با نام کاتچین شناخته میشوند.
مقدار کاتچینها در واقع در چای سبز بالا، در چای سفید بسیار بالا و در چای سیاه بسیار کم هستند.
بر خلاف انواع چای که با آب جوش درست میشود، پیشنهاد میشود چای سفید با آبی با دمای کمتر از دمای آب جوش حدود 75 تا 85 درجه سانتیگراد تهیه شود، بدین منظور باید آب را جوش آورد و بعد صبر کنیم تا دمای آن کم شود، سپس با آن آب چای سفید را دم می کنیم.
برخی از خواص درمانی چای سفید عبارتند از:
• فشارخون را کاهش میدهد.
آنتیاکسیدانهای موجود در چای سفید باعث کاهش فشارخون و در نتیجه کاهش ابتلا به بیماریهای قلبی و نیز سکته مغزی میشوند.
• از ابتلا به سرطان پیشگیری میکند.
آنتیاکسیدانها از ایجاد آسیبهای درونی سلولها ناشی از وجود رادیکالهای آزاد پیشگیری کرده و باعث به حداقل رساندن تغییرات ناگهانی و مضر بدن شده که ممکن است منجر به بروز انواع سرطانها مانند سرطان روده، شکم یا پروستات گردد.
• خواص ضد باکتری و ضد ویروسی دارد.
این فایده تنها برای چای سفید نیست که دارای خواص ضد میکروبی و ضد ویروسی دارد بلکه تمام انواع چای که از گیاه کاملیا سینسیس تولید میشوند، دارای چنین خواصی هستند.
• برای پایین آوردن کلسترول موثر است.
نوعی آنتی اکسیدان با نام “کاتچین” در این نوع چای وجود دارد که کمک بسیار موثری در کاهش کلسترول خون میکنند. این ترکیبات شیمیایی از سخت شدن جداره رگها و در نتیجه محدود شدن جریان خون پیشگیری میکنند.
• برای سلامت پوست مفید است.
چای سفید از آفتاب سوختگی جلوگیری میکند. عملکرد سلولهای پوست را بالا برده و از تخریب پوست در مقابل نور ماورای بنفش محاظت میکند. همچنین، پوست را جوان میسازد. چای سفید دارای مقدار زیادی آنتیاکسیدان است.
آنتی اکسیدانها در برابر آسیب رادیکالهای آزاد، از بدن محافظت میکنند. رادیکالهای آزاد موجب پیر شدن و تخریب سلولهای پوستی میشوند.
• به سلامت استخوان کمک میکند.
چای سفید همچنین باعث می شود تا کسانی که آن را می نوشند، تراکم استخوانی بالاتری داشته باشند. جلوگیری از شکستگی های استخوانی و درمان آرتریت نیز یکی دیگر از فواید چای سفید است.
• برای سلامت دهان و دندان مفید است.
چای سفید دارای فلوراید زیادی است و از خرابیهای دندان و از همه مهمتر، رشد پلاکهای دندانی پیشگیری کرده و نیز باعث خوشبو تر شدن دهان می شود.
ویتامین ها و مواد معدنی
ویتامین های چای:
ویتامین بی 1 (تیامین) – کمک به تولید انرژی از طریق تبدیل غذا. افزایش اشتهاء و بهبود گوارش. مورد نیاز برای رشد و تولید مثل.
ویتامین بی 2 (ریبوفلاوین) – سلامتی پوست، چشم ها و اعصاب. متابولیسم انرژی.
ویتامین بی 6 – کمک به آزاد شدن انرژی غذا و افزایش متابولیسم انواع پروتئین.
ویتامین سی (اسید اسکوربیک) – بهبود زخم و ترمیم شکستگی. مبارزه با برخی انواع شایع عفونت های ویروسی و باکتریایی.
ویتامین کا – پیشگیری از لخته شدن خون و کمک به متابولیسم استخوان.
کاروتن – پس از گوارش، به ویتامین آ تبدیل می شود. بهبود بینایی و سلامتی پوست.
اسید فولیک – ساخت گلبول قرمز و ژن
مواد معدنی (چای، سرشار از مواد معدنی است):
منگنز – ضروری برای رشد و نمو بدن.
پتاسیم – ضروری برای حفظ ضربان عادی قلب.
روی – ضروری برای رشد و نمو اندام های تناسلی و کمک به بهبود زخم.
فلور – محافظت از دندان ها و تقویت استخوان ها.
پلی فنلها (چای، سرشار از انواع آنتی اکسیدان است):
فلاونویدها و کتچین ها، گروهی از ترکیب های پلی فنلی هستند. این مواد، مانع عمل رادیکال های سرطان زا و بیماری های قلبی می شوند.
نوشیدن چای سبز، باعث کاهش قند خون مبتلایان به دیابت می شود.خوانندگان دیابتی، شاید تاکنون موفق به کاهش قند خونشان از طریق رژیم غذایی شده باشند، اما اکنون می توانند با چای سبز هم، به ثبات میزان قند خونشان کمک کنند.
تهیه و گردآوری :: گروه تحریریه پرداد
[یکشنبه 1394-08-10] [ 09:23:00 ق.ظ ]