قهرمان حقیقی کسی است که وقتی شیطان بر قلبش زد و سخت خشمگین شد به طوری که جریان خونش در رگ هایش آشکار گردید، به یاد خدا بیفتد و با حلم خود بر خشمش پیروز گردد و خشمش را بر زمین بکوبد.
رسول اکرم (صلی الله علیه و آله) فرمود: ای علی هیچ ثروتی نافعتر از عقل نیست و هیچ فقری همانند نادانی وجود ندارد و بدان که هیچ عملی مانند خود پسندی خطرناک نبوده و بهتر از مشورت برای انسان وجود ندارد و برترین عبادات فکر و اندیشه میباشد. این روایت بسیار پر معنا همه ما را به نیکی و خیر دو جهان دعوت میکند، به ویژه عاقبت اندیشی را که در تمامی ادیان سفارش شده است.
در بخشی از وصیت پیامبر خطاب به مولا علی (علیه السلام) آمده است: یا علی نزد خداوند سه عمل برتر و بالاترند:
1. انجام واجبات که هر کس چنین کرد از عابدترین مردم است.
2. ترک گناهان که این عمل پرهیزکاران است.
3. قناعت که مخصوص انسانهای قانع و با صلابت است.
مورد سوم که قناعت است از صفات پرندگان و حیوانات هم میباشد. قناعت موجب بینیازی و حفظ عزت بشر است.
ابزاری برای زینت دنیا و نورانیت قیامت
اما آنچه را که موجب زینت انسان میشود از نظر روایات تقدیم میدارم. سه چیز زینت الهی است و در قیامت نورانیت است:
1. به دیدار برادران دینی خود رفتن به ویژه هنگامی که بیمار و گرفتار هستند.
2. کسی که در انتظار نماز باشد و به نماز اول وقت و جماعت و مسجد احترام بگذارد جزو مهمانان خداوند است.
3. کسی که خانه خدا را زیارت میکند.
در تکمیل این بیانات شیوا و زیبا به بیان حضرت صادق (علیه السلام) اشاره میکنیم که میفرماید: برای ما زینت باشید نه ذلت و بیچارگی.
کشتی گیر قهرمان حقیقی کسی است که وقتی شیطان بر قلبش زد و سخت خشمگین شد به طوری که جریان خونش در رگ هایش آشکار گردید، به یاد خدا بیفتد و با حلم (و صبر اخلاقی) خود بر خشمش پیروز گردد و خشمش را بر زمین بکوبد
ایمان کامل در سایه 3 چیز بدست می آید
در صحیفه سجادیه، امام سجاد (علیه السلام) از خداوند ایمان کامل را تقاضا میکند و آن به دست نیاید مگر در سه صفت زیبا:
1. هنگام خوشحالی به گناه و باطل نپرداز.
2. هرگاه خشمگین شُدید از مسیر حق جدا نشوید.
3. هرگاه به قدرتی رسیدید حقی را تضییع نکنید.
و چه زیبا دعایی است که فرمودهاند: انسان باید راه دعا و چگونه دعا کردن را بیاموزد. واقعاً چه بوستان زیبایی هر قدر گل چیده و میبوییم بیشتر شیفته گفتار معنوی رهبران بزرگ دین میشویم.
رُقوب و صعلوک و صَرعه چه کسانی هستند؟
بر فراز منبر روزی اشرف کائنات نبیاکرم (صلی الله علیه و آله) فرمودند: آیا میدانید رُقوب و صعلوک و صَرعه چه کسانی هستند و آنگاه در میان سکوت مردم چنین فرمودند: رُقوب به کسانی گویند که خداوند آنان را از داشتن اولاد صالح و با توقی که باقیاتُالصالحات است محروم ساخته و صعلوک به کسانی گویند که در عین ثروت و دارایی از پیش هیچ نفرستاده و ذخیرهای برای روز سخت قیامت تهیه نکردهاند و صرعه به پهلوان و قهرمانی گویند که بر قلب شیطان مشت کوبد و به یاد خداوند بر شعله خشم با حلم و بردباری غالب شود.
صُعلوک و صرعه واقعی در بیان امام علی علیه السلام
روزی امام علی علیه السّلام با مردم سخن می گفت، در ضمن، سۆالهایی از آنها کرد، جواب آنها را نپسندید و جواب صحیح آن سۆال ها را خودش بیان فرمود:
از آنها پرسید: «صُعلوک در میان شما کیست؟» پاسخ دادند: «او مرد فقیر و تهیدست است.»
رُقوب به کسانی گویند که خداوند آنان را از داشتن اولاد صالح و با توقی که باقیاتُالصالحات است محروم ساخته و صعلوک به کسانی گویند که در عین ثروت و دارایی از پیش هیچ نفرستاده و ذخیرهای برای روز سخت قیامت تهیه نکردهاند و صرعه به پهلوان و قهرمانی گویند که بر قلب شیطان مشت کوبد و به یاد خداوند بر شعله خشم با حلم و بردباری غالب شود
فرمود: «بلکه صُعلوک واقعی کسی است که مالی را در راه خدا به پیش نفرستاده باشد، هر چند بعد از خود ثروت کلان بگذارد.»
پرسید: «صُرعه (کشتی گیر قهرمان) نزد شما کیست؟» گفتند: «آن قهرمان پرتوانی که پهلویش به خاک نرسیده است.»
فرمود: «بلکه کشتی گیر قهرمان حقیقی کسی است که وقتی شیطان بر قلبش زد و سخت خشمگین شد به طوری که جریان خونش در رگ هایش آشکار گردید، به یاد خدا بیفتد و با حلم (و صبر اخلاقی) خود بر خشمش پیروز گردد و خشمش را بر زمین بکوبد. (حکایت های شنیدنی، ص86، به نقل از مشکاة الانوار، ص366، فصل 10)
در پایان از خداوند دلی پاک و ایمانی کامل و قلبی رئوف را خواستاریم و از او میخواهیم تا ما را مشمول روایت زیبای: خدایا مرا از صابران بر عبادت و صابران بر مصیبت قرار داده و.قلبم را با اهلبیت(علیهم السلام) پیوند زده و توفیق عمل عنایت فرما.
نکن کاری که فردا ننگت آیو جهان با این فراخی تنگت آیو
چو فردا نامه خونن نامه خونند تو را از نامه خوندن ننگت آیو
فرآوری: زهرا اجلال
بخش اخلاق و عرفان اسلامی تبیان
منابع:
داستان هایی از یاد خدا، ص14
سایت کهریزک ؛ مقاله حسین عبداللهی
[سه شنبه 1393-07-29] [ 09:43:00 ب.ظ ]